Het nadeel van een WordPress website is dat deze in principe nooit helemaal af is. Eerst steek je een hoop energie in het ontwerpen van je website. Nadat je dit hebt gedaan kan je pas aan het echte werk beginnen. Je website dient namelijk goed onderhouden te worden.

Het is een beetje te vergelijken met het onderhoud van je auto. Ook al lijkt het onderhouden van een website niet meer dan logisch, toch wordt dit in veel gevallen vergeten. En de gevolgen van slecht onderhoud heb je pas in de gaten als het al te laat is.

Wil je voorkomen dat je website offline gaat, gehackt wordt of niet meer naar behoren werkt, zorg er dan voor dat je de website op de juiste manier blijft onderhouden. Let hierbij op de volgende punten:

Backups

WordPress mag dan wel heel gebruiksvriendelijk zijn, toch kan er altijd iets misgaan. Het kan voorkomen dat de plugins elkaar verstoren of dat er toch een klein foutje in de code zit. Om ervoor te zorgen dat je site optimaal blijft werken is het daarom belangrijk dat je regelmatig backups maakt.

Om deze backups te maken kan je gebruik maken van diverse plugins. Soms komt het voor dat je door een foutje of omdat je gehackt bent geen toegang meer hebt tot het admin gedeelte. In dat geval kan je ook de plugin niet meer gebruiken. Zorg er dus voor dat je regelmatig je backups in de gaten houdt.

Bij WordPress bestaat een backup uit 2 verschillende onderdelen. Hierbij gaat het om bestanden op de server en de database. Wil je een backup van deze bestanden maken, gebruik dan een ftp-programma. Wil je de database downloaden, dan heb je daarvoor toegang tot phpMyAdmin nodig.

Na het downloaden kunnen de backup bestanden in een bestandsmap van de computer opgeslagen worden. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn, sla de bestanden dan ook nog op je harde schijf op.

Oude plugins verwijderen

Zowel de thema’s als de plugins van WordPress zijn fantastisch. Je kan er heel eenvoudig je website mee uitbreiden. Zou je te veel plugins installeren, dan kan het resultaat hiervan zijn dat je site trager wordt. Ook de prestaties van de beveiliging en andere plugins zal verminderen.

Om deze reden is het heel belangrijk dat je oudere thema’s en plugins die niet meer worden gebruikt snel verwijdert. Om dit te doen dient de betreffende plugin eerst gedeactiveerd te worden. Hierna kan je deze verwijderen.

Continue updaten

Zodra je de oude thema’s en plugins hebt verwijderd, is het belangrijk om deze bij te werken. Je kan bij WordPress regelmatig nieuwe updates verwachten. Deze verbeteren de functies van zowel de plugins als de thema’s. Ook biedt het programma beveiligingsoplossingen.

Het is mogelijk dat je oude plugins lekken bevatten. Door steeds opnieuw te blijven updaten maak je het voor hackers lastig en een stuk minder interessant om je website aan te vallen.

Database onderhouden

Door je WordPress website regelmatig te updaten en van nieuwe content te voorzien zorg je ervoor dat je database groeit. Door een grote database kan het zijn dat de prestaties van de website zullen verminderen.

Hoe groter je database is, des te meer tijd zal de server nodig hebben om al die informatie iedere keer weer te laden. Dit is de reden dat het belangrijk is om ook de database goed te onderhouden door deze regelmatig op te schonen.

Dit doe je door overmatige informatie waarom spam, verwijderde items en revisies permanent te verwijderen.  Je verbetert hier niet alleen de werking van de database mee, ook zal je website aanzienlijk sneller laden. Dit wordt zowel door Google als door je bezoekers gewaardeerd.

Beveiligen tegen hackers

Er wordt vaak gedacht dat hackers alleen grote websites interessant vinden. Dit is helaas niet het geval. Juist de kleinere websites zijn vaak het doelwit. Dit komt doordat hackers niet zoeken naar websites waar veel verkeer is, maar juist naar websites die beveiligingsgaten hebben.

Dit maakt het de hackers een stuk eenvoudiger om binnen te dringen. Het is dus heel belangrijk om je WordPress website goed te beveiligen. Het voordeel is dat het bedrijf zelf security plugins aanbiedt.

Een paar voorbeelden hiervan zijn Wordfence, Bulletproof Security en iThemes Security. Het is niet de bedoeling dat je deze alle drie gaat installeren. Dit zal juist voor problemen zorgen. Het is ook belangrijk om met regelmaat zowel je wachtwoord als je gebruikersnaam te wijzigen.

Snelheid van de website verbeteren

Zoals eerder gezegd heeft het goed onderhouden van je website ook invloed op de snelheid waarmee de site laadt. Hoe sneller de pagina laadt des te beter is de gebruikerservaring. Er zijn diverse manieren waarmee je de website sneller kan maken:

Een goed hostingbedrijf

Bespaar vooral niet op een goed hostingbedrijf! Goedkoop is vaak duurkoop en het zou je op de langere termijn klanten kunnen kosten. Kies er een die een snelle server heeft.

Afbeeldingen comprimeren

Veel mensen uploaden originele bestanden direct vanaf hun camera. Vaak zijn dit grote bestanden waardoor je website meteen vertraagd wordt. Voordat je het bestand opslaat is het verstandig om dit eerst te verkleinen.

Caching gebruiken

Voor het sturen van informatie via internet is tijd en processorkracht nodig. Hierop kan worden bespaard door gebruik te maken van een cache. Eigenlijk is caching een manier om veel gebruikte data op te kunnen slaan. Hierdoor is deze snel uit het geheugen op te halen.

Door de nieuwe mogelijkheden worden websites steeds zwaarder. Zonder een goed geheugen en caching zouden de laadtijden van de website veel te lang worden. Hierdoor word je bedrijf minder snel gevonden in zoekmachines.

Caching kan je helpen doordat het de laadtijden van je website korter maakt. Nog een voordeel van caching is dat je website ook minder capaciteit nodig heeft. Een snel ladende website zal meer succes hebben dan een die traag is.

Voor een kleinere website is een grote cache niet nodig. De kans bestaat namelijk dat de server er te veel tijd aan zou besteden